2013-10-01

Uit Nederland of uit Afrika

Er komt verhoudingsgewijs een flink aantal mensen uit Afrika naar Zweden. Of dat goed is of niet goed laat ik in het midden. Dat zal de toekomst uitwijzen. Een land als Nederland heeft ook eeuwen lang al 'vreemden' opgenomen, hoewel dat tegenwoordig blijkbaar graag wordt vergeten!

De mensen hier laten zich duidelijk uit over de kansen voor (citaat):

"...28 vuxna och 173 barn. Eftersom den ena av föräldrarna redan befinner sig i Borlänge blir det drygt 6 barn per familj. För skattebetalarna blir det många munnar att mätta, betala barnbidrag, föräldrapenning, sjukvård, skola och i många fall också att livstidsförsörja...."

"... 28 volwassenen en 173 kinderen. Omdat 1 van de volwassenen zich al in Borlänge bevind wordt dat ruim 6 kinderen per gezin. Voor de belastingbetaler worden dat heel wat monden om te voeden, kinderbijslag, oudertoeslag, ziektekosten, school en in de meeste gevallen levenslange verzorging..."

Er zijn anderen die er heel wat minder moeite mee hebben...

 
 
Dan zitten wij hier wel op een andere basis, hebben eigen huizen, we betalen belasting, Yvonne heeft een baan, wij kunnen ons allemaal, ook de kinderen, redden in het Zweeds. We kunnen op de ouderavonden en in gesprekken met de docenten gewoon meedoen. En die praten allemaal rap Zweeds, zijn blijkbaar al vergeten dat we hier nog geen jaar wonen...

Mijn moeder kan zich ook redden. Deels in het Engels maar ook al wat Zweeds. En ze heeft een Nederlandse huisarts! Bij de specialist is er een tolktelefoon NL-Zweeds. Ik heb de mogelijkheid om full-time de Zweedse taal te leren en zie nog een ruime keuze uit wat ik daarmee kan gaan doen. (Ik maak dus ook gebruik van de door de Zweedse belastingbetaler mogelijk gemaakte 'gratis' onderwijsmogelijkheden voor volwassenen!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar