2013-10-30

Dubbat eller odubbat? Spijkerbanden of niet?

 
De discussie over het al dan niet monteren van spijkerbanden is weer losgebarsten, hier in het noorden tenminste. Want in de meeste landen zijn die dingen gewoon verboden. Hier in Zweden geldt voor sommige wegen, vooral in de grote steden, een verbod op deze asfaltslopers. Waarvan een groot aantal per 1 juli niet meer zijn toegestaan, tenzij ze voor die datum zijn aangeschaft. Als je meestal op schone wegen rijdt is een speciaal voor noordelijke omstandigheden ontwikkelde spijkerloze winterband ruim voldoende. Daarnaast zijn de mensen die wel op spijkerbanden rijden zo aardig om de ijslagen ruw maken zodat men er zonder spijkerbanden ook goed over kan rijden. Als iedereen spijkerloos zou rijden wordt het glijden voor allen...
 
Voor mensen die in de winter vanuit Zweden met de auto met spijkerbanden naar het zuiden gaan: zodra je Zweden uit bent wordt je van de weg gehaald en in Duitsland krijg je ook nog eens een flinke boete!
 
Tot beste spijkerloze winterband gekozen hier in Zweden: Nokian Hakkapeliitta R2, met spijkers:  Nokian Hakkapeliitta 8, maar ook de banden van Continental, Michelin en Goodyear zijn goed tot zeer goed!

De foto komt uit DN, fotograaf: Lasse Swärd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar