2013-01-22

Herberg...

Wij vroegen ons al langer af waar de vreemde indeling van het huis vandaan kwam. En op elke kamer een kakelugn. Eerste idee was dat er rijke mensen gewoond moeten hebben want een kakelugn was niet goedkoop. Maar waarom dan zoveel verschillende uitvoeringen... Ook de onlogische indeling van het huis konden we niet plaatsen.

Het blijkt nu dat we in een herberg wonen. Ooit, in 1798?, begonnen als klein huis is er steeds een stukje aangebouwd. Niet als woonruimte maar om te verhuren aan gasten en als paardenwisselstation. Onze buurman weet er meer van, hem maar eens vragen.
De berg waarop we wonen heet Gamla Knuts. Naar een vroegere eigenaar die gewoon Knut heette, hij woonde hier niet maar verhuurde het.
 
Dit punt heet: Brogårdarna, De brugboerderijen.
 
 
DE MARKTROUTE

(Trondheim -) Jämtland - Dalarna - Stockholm

Dit is de weg die de mensen uit Jämtland en Hälsingland aflegden naar de wintermarkten in zuid Dalarna, Mälardalen en Stockholm.

Voor Kerstmis gingen de boeren koopmannen uit Jämtland naar Trondheim en naar de Samen en kochten artikelen voor eigen gebruik en voor de verkoop op de marken naar het zuiden. Deze reizen gingen deels door het land en deels langs de kust. Onderweg sloten ze uit Hälsingland hierbij aan met hun producten, voornamelijk vlas.

De reizen langs deze route gingen zo door tot 1870-1880. Hier in de streek bevonden zich overnachtingsplaatsen op meerdere plekken in de dorpen (zie de kaart), zo genoemde 'kvarter'. Ook werden er hoogstwaarschijnlijk zakelijke contacten gelegd. Een uitvoerig verslag van deze reizen die hier voorbij trokken is te vinden in het Jaarboek Jämten uit 1918.

Bronvermelding: Het Jaarboek Jämten uit 1918, het boek Tofta fjärding, mondelinge tradities in de streek Hembygdscirkeln i Toftbyn.
 
(Tusen tack Eva!)
 
NB. De route gaat deels over het ijs!
 

5 kommentarer:

 1. Wat is dit leuk om hier achter gekomen te zijn! En al die kakelugnar zullen wel verschillend zijn en vaak zo mooi.

  SvaraRadera
 2. Wat leuk, een huis met geschiedenis!
  Als je meer te weten komt, plaats je het dan hier op je weblog?

  SvaraRadera
 3. Heel leuk en ook bijzonder interessant!

  SvaraRadera
 4. Ik zal ook eens gaan kijken bij de historische vereniging.

  SvaraRadera