2013-01-24

Dan moet je de taal maar leren...

Gisteravond was het weer eens klaaguurtje over mijn gebrekkige Zweeds. Bij een glas witte wijn luistert mijn vrouw altijd gewillig naar de klaagzang welke neerkomt op dat het allemaal niet snel genoeg gaat, de lat te hoog leggen en meer van dat soort zaken. Ook dat zij het allemaal veel beter kan en veel meer mensen spreekt en alles via de telefoon kan regelen zijn heerlijke dooddoeners om je nog eens in rond te wentelen.

Mijn Engels gaat wel vooruit! Dat komt omdat er veel Engelstalige films op de TV zijn die Zweeds worden ondertiteld. Ik ben al een redelijke kei in het luisteren, vertalen en terugvertalen als ik er niet uit kom. Grappig is wel dat bij Franse films mijn talenkennis er niet op vooruit gaat. Ik heb met het Frans zo veel moeite dat ik aan het (terug)vertalen naar/uit het Zweeds niet eens toe kom. Sterker nog, ik kan nu al zeggen dat ik het Zweeds beter beheers dan het Frans. Nu zijn er niet veel Franse films op de Zweedse TV, maar toch. Ook mijn Duits is beter dan mijn Zweeds. Nederlands zal altijd wel op nr. 1 blijven staan, daarna komen Engels, Duits, Zweeds, Frans (Oui, je voudrai....), Swahili. Swahili? Ja, maak er maar weer een grapje van...

4 kommentarer:

  1. Troost je met de gedachte dat zij iets jonger is dan jij en dat ze het alleen daardoor al sneller leert.
    Het is al mooi dat je de taal geleerd hebt en zoals je zelf zegt: je wil dat het sneller gaat maar je moet gewoon tevreden zijn, dat het al zo goed gaat, zoals het gaat. Ken je die uitspraak: hoe meer je geleerd hebt, hoe meer je er achter komt dat je heel veel nog niet weet. Voelde je je eerst trots, dat je iets al aardig beheerst, later denk weer: ik kan er nog niks van, zodra je iets weer net niet helemaal begrepen hebt of het net weer niet helemaal duidelijk kon maken, wat je echt bedoeld.
    Geloof me: wees iedere keer weer trots op jezelf, op hetgeen je al wel kan, dan komt de rest ook. Peptalk genoeg? ;-)Slvk

    SvaraRadera
  2. Ik wil hierop reageren, maar ik wil teveel zeggen :-). Dat wordt dus een mailtje, eerdaags, morgen wellicht. Tot dan.

    SvaraRadera