2013-09-15

Waarom ik Zweeds leer

Dat ik (schijnbaar) zo fanatiek Zweeds aan het leren ben is niet enkel en alleen om boeken en de krant te kunnen lezen. De belangrijkste reden is dat ik onze 3 kinderen wil bijhouden. En zorgen dat ze wat meekrijgen van de wereld die Zweden heet, voor zover ze daar op school niet genoeg aan zouden doen. Annabel praat al zo goed Zweeds dat ze mij bij het voorlezen verbetert. Douwe gaat ook prima. En Jip doet het ook goed. Het is moeilijker als je 16 bent, dat begrijp ik wel.

Wat ik beslist niet wil is dat ik de kinderen als tolk nodig heb! Dat heb ik in Nederland gezien op de basisschool. Treurig. Wat ik wel vermakelijk vond was dat de kinderen dan in hun voordeel gingen vertalen en zo vader en moeder met het bekende kluitje het riet in stuurden.

Dat krijg je als je Nederlandse les aan vrijwilligers over moet laten. Niet dat vrijwilligers geen NL-les kunnen geven maar ik vind dat dit een taak van de overheid is. Gewoon gedegen lesstof aanbieden. In dat opzicht vind ik het Zweedse volwassenonderwijs (hoewel ook dat niet verplicht is) toch wel een stuk beter.

En vergis je niet, een taal leren doe je elke dag. Je bent er niet met ff een cursus!

1 kommentar: