2013-09-02

Slut med SFI (nästan)

Vanmiddag van Juf Cecilia te horen gekregen dat ik 14 oktober, ipv december, de eind-test voor D mag doen. Met dat betyg kan ik dan aansluitend verder met SAS (Svenska som AndraSpråk). Kan ik niet gewoon bij SAS beginnen? Nej, je moet een betyg halen! Ik kan ook nog andere vakken kiezen, onderwijs is gratis...

Nu lijkt het misschien dat ik SFI vlot heb gedaan. Echter, de basis is gelegd in Nederland bij
Katarina. Twee jaar wekelijks les en zelf het nodige aan info bij elkaar sprokkelen. Zelf veel lezen en support uit Amsterdam hebben natuurlijk ook bijgedragen. Plus de kinderen. Je krijgt zoveel papieren thuis dat je wel moet! Ik ben wel verbaasd over wat er allemaal is blijven hangen! Tussen de laatste les in Nederland en onze verhuizing was er veel tijd verstreken. Eerst dacht ik alles vergeten te zijn. Dat blijkt niet zo te zijn. Ik heb het alleen nooit gebruikt. Of beter, kunnen gebruiken.

Een bijkomend 'voordeel' van de SFI is dat de informele spreektaal (buiten de lessen) Engels is. Ik heb mijn Engels weer uit de kast gehaald. Ook met enige verbazing over de woordenschat die er blijkbaar toch lag. Gelukkig zit er een echte Engelsman naast mij zodat ik veel kan oefenen!

En zoals mijn fysiotherapeut al zei: "use it or lose it". Dat blijkt ook voor taal te gelden.

5 kommentarer:

 1. GEWELDIG! Echt goed van jou!

  SvaraRadera
 2. Gaat lekker Willem, je lijkt Mariska wel, voor dat je het weet sta je weer op straat en ga je naar de volgende school.

  Tip. Probeer niet te snel te gaan met de SFI. Mariska heeft na haar examen, voor D-niveau, het gevoel gehad dat het allemaal te snel ging. Ze was liever, op de SFI, een aantal maanden langer blijven hangen om haar woordenschat te vergroten. Ze mist dit een beetje bij haar vervolg opleiding. Het is nu wat meer puzzelen maar ze komt er wel hoor.

  Veel succes met het examen.

  SvaraRadera
 3. Tack! Woordenschat is het probleem niet, meer de toepassing. En daarvoor moet ik 'echt' onderwijs volgen.

  SvaraRadera
 4. He wat grappig dat jullie engels "mogen" spreken buiten de les. In Bollnäs waar ik SFI volgde was dat absoluut verboden. We mochten alleen maar met elkaar in Zweeds communiceren. Succes bij je test!
  PS is het niet zo dat "Jo" alleen als bevestiging wordt gebruikt na een ontkennende vraag? > Gaat het niet goed met jou? Jo!
  (Ik lees je achterstevoren, heb je het in de gaten ☺ )

  SvaraRadera
 5. Men vindt het ook niet geweldig, geloof ik. Maar verbieden? Dat is niet echt Zweeds... 'Jo' wordt ook in andere gevallen gebruikt, ik krijg er in elk geval geen commentaar op (tot nu toe dus... ;-))

  SvaraRadera