2013-09-13

Dagelijkse dingen

We gaan een nieuw seizoen in, voor ons een geheel nieuwe ervaring.
Het wordt elke dag later licht en eerder donker en het wordt straks na 21-9 nog sneller "donkerder" (dan wij gewend waren). Daarna komt de wintertijd op 30-10 en is het in één stap afgelopen met 's middags nog iets kunnen doen buiten! Sterker nog, dan is het om 16.00 donker, in november schijnt het echt erg te zijn... Tot er sneeuw ligt natuurlijk.

 
We staan op met mist, nu vrijwel elke dag.
Het is aan de zon hoe snel we weer uitzicht hebben op de herfstkleuren.
 

Voor mij geen school vandaag*, wel de dagelijkse dingen. De hond uitlaten, de afwasmachine leegruimen, de was ophangen. Dingen die we normaal allemaal doen vóór we allen het huis verlaten. Ik heb spotify aan staan, Het Rosenbergtrio.
 
 

Straks mijn moeder afleveren bij de fysio in Falun. Ze gaat daar een uurtje oefeningen doen. Ik ga ondertussen naar Clas Ohlson, een paar onderdelen voor de lampen kopen. Het donkere seizoen komt steeds dichterbij en we hebben nu al merkbaar meer licht nodig. Vooral buiten. Toen we hier kwamen lag er sneeuw en zie je waar alles staat en waar je moet lopen. Nu is het soms al zo donker dat je helemaal niks ziet. Lang leve de bouwlampen met bewegingsschakelaars.

Na Clas Ohlson koffie halen op Åsgatan en dan loop ik, tot ik mijn moeder op moet halen, nog even door het oude deel van de binnenstad. Altijd leuk. Dan naar de Lidl en naar huis. Vanmiddag het onderkomen voor de hond afmaken. Nu het kouder wordt moet hij droog liggen. Naar binnen wil hij echt niet... ben benieuwd hoe dat zal gaan als het gaat vriezen.

*Voor de duidelijkheid, Yvonne heeft een goeie baan en ik maak van de gelegenheid gebruik om bijna al mijn tijd aan Zweedse taal te besteden. Nu SFI, over een maand SAS, Zweeds voor mensen die dit niet als moedertaal hebben. Waarom ik dat doe? Ik wil gewoon boeken en de krant kunnen lezen.

3 kommentarer:

 1. Als het gaat vriezen moet de hond echt naar binnen, het is geen Poolhond! gr., eva

  SvaraRadera
 2. O nee? Nou, dat vindt de hond zelf wel hoor. In Nederland lag hij met een paar graden vorst gewoon buiten onder z'n afdak. Nog nooit zo'n eigenwijs beest meegemaakt! Maar we zullen wel zien als het echt koud wordt...

  SvaraRadera
 3. Als het echt koud wordt kan je hem zo optillen en binnen neerleggen. Tot hij weer ontdooit is en naar buiten wil. Maar dan kan je hem zo weer.....

  Nou, hij zal er wel achter komen dat het rond een uurtje of 6 of 7 in de ochtend wel een beetje frisjes is ;-)

  SvaraRadera