2012-12-29

Blockerad

Vandaag op de ijsbaan weer een praatje gemaakt. Ik schaats nog maar even niet en verder heb ik weing te doen daar... Volledig geblokkeerd. Ik kan de zweden redelijk verstaan en volgen wat ze zeggen maar antwoorden... Heb ik daar twee jaar Zweedse les voor gevolgd? Ik werd er echt een beetje wanhopig van, wist eigenlijk geen enkel woord meer te herinneren. Terug in de auto schieten de woorden me wel weer te binnen. En uiteindelijk heb ik ook wel iets van een gesprek gevoerd natuurlijk, ik wil gewoon te veel en te snel! Morgen maar weer opnieuw proberen!

Daarbij werden twee bankpassen niet geaccepteerd bij het tankstation... en werd ik aangekeken alsof ik zonder te betalen diesel wilde hebben. Alsof een brandstofdief eerst gaat vertellen dat de passen niet geaccepteerd worden! Ik heb daar vorige week ook getankt, niks mis mee toen...

 
Ach, waar maak ik me toch druk om...
4 kommentarer:

 1. Herkenbaar hoor! Ik had af en toe momenten dat ik dacht dat het nooit meer wat zou worden met het Zweeds. En nu (ik woon hier nu 20 maanden) ineens ontdek ik dat ik zonder na te denken sta te kletsen. Het is zelfs zo dat de woorden nu eerst in het Zweeds boven komen drijven. Dus er is nog hoop! Ik stak trouwens op SFI (in 4 maanden afgerond) meer op dan alle Zweeds dat ik in Nederland leerde op voorhand.

  SvaraRadera
 2. Ik vertrouw er ook wel op dat het goed komt... SFI, ik hoor daar allerlei verhalen over, zowel positief als negatief. Ik heb er verder nog niet over nagedacht. Wel of niet doen. Heb er voorlopig geen tijd voor.

  SvaraRadera
 3. Tja, het valt en staat ook met degene die les geeft waarschijnlijk. Ik vond het boeiend op de SFI. Had een fantastisch bevlogen leraar (een in 78 geimmigreerde Syrier) en ik vond het ook fascinerend om mensen uit allerlei windstreken te leren kennen ;)
  Ik heb er ook heel veel basic kennis opgedaan. Dan komt de rest ook. En wat je vooral ook leert: Al die typisch Zweedse dingen, regels, wetgeving, gewoontes, krijgt praktische tips en info over wat je juist wel en niet moet/kunt doen.
  In mijn geval was het gewoon leuk en leerzaam. Ik hoef hier niet te werken (ben pensionerad) dat is natuurlijk wel luxe. Evengoed schrijf ik nu, na nog geen 2 jaar, hier gewoon de notulen in het Zweeds voor een club die ik hier in het dorp samen met een buuf heb opgericht. Gewoon doen en niet bang zijn om fouten te maken. Overigens vind ik het ook leuk om jullie avonturen te volgen. O ja en natuurlijk een heel goed jaar voor jullie allemaal hier! (en vele goede jaren daarna natuurlijk ook!)

  SvaraRadera
 4. We hebben al een goede basis bij Karina gekregen, ook veel over de do's en dont't's en afwijkende zaken. Alle grammatica is ook voorbij gekomen dus we zouden in theorie alles moeten kunnen uitvogelen. Ik zal me eerst weer eens op de onregelmatige ww richten, dat moet zoiezo!

  SvaraRadera