2013-06-03

Waar leven wij van?

"Van de rente van onze schulden" zei mijn grootmoeder vroeger altijd. Verschillende lezers zijn erg benieuwd wat er van onze plannen terecht komt en of het wat oplevert. Toen mijn vrouw haar baan kreeg op Musikkonservatoriet Falun hebben we alle plannen nog eens bekeken op noodzaak en haalbaarheid. Een aantal hebben we op een laag pitje gezet. De verbouwing van de schuur tot appartementen voor verhuur gaat niet door. De investering is te groot ten opzichte van de te verwachten opbrengst. Met name een nieuw aan te leggen 3-kamer afvoer, een nieuw dak, en aangepast sanitair blijkt een kostbare zaak. In de schuur komt nu een werkplaats/winkel voor Snickarglädje.

Gezien de recente economische ontwikkelingen in Zweden zet ik het bedrijf in de beoogde opzet (veelal werk buitenshuis) voorlopig niet door. Er gaan bouwbedrijven dicht hier en de concurrentie tussen de verschillende leveranciers van bouwmaterialen is moordend dus als je dat bij elkaar optelt dan is de uitkomst duidelijk: krimp. Ik zie wel mogelijkheden en ben daar ook al mee bezig maar die leveren pas over een jaar wat op. Daarnaast heb ik nog wat werkzaamheden in Nederland maar dat levert vanwege de crisis nu helemaal niks op.

Waar we van leven? Van eigen geld. Dat kan ook alleen maar uit omdat we b.v. geen hypotheek hebben en we onze kosten laag houden. Ook daar hebben we vanaf het begin van onze plannen rekening mee gehouden en dat kan niet jaren doorgaan natuurlijk.

Zoals al eerder geschreven zijn we heel blij dat mijn vrouw de baan heeft die ze al twee jaar graag wilde hebben. Dat geeft een goede financiële basis en een hoop rust. Tot voor kort was daarover niets zeker en ze had 4 concurrenten. We hebben wat dat betreft een flink risico genomen. Als het niet gelukt was hadden we er nu anders voor gestaan. En dan had deze blog misschien wel een iets minder roze brillen karakter gehad. Maar we hadden dan ook anders naar zaken gekeken die wellicht wel een inkomen zouden kunnen opleveren...

Voor iedereen die plannen heeft om naar Zweden te verhuizen blijft het devies: reken je niet rijk en zorg dat je meer pannetjes op het vuur hebt staan. Alleen van de rust en de ruimte kun je echt niet leven! En leer de taal. Een persoonsnummer is handig maar als je kunt communiceren heb je de grootste slag al gemaakt.

2 kommentarer:

 1. Hej Willem,

  Een eerlijk verhaal met veel info. Interessant dat ook voor jou, als profi, een verbouwing van de schuur zich niet loont. Die zelfde conclusie hadden we voor evt. eigen plannen ook al gemaakt.
  Onze bril is vaak eerder te donker dan te roze. Maar ook hebben wij net als jullie de ervaring gemaakt dat je soms je nek moet uitsteken om iets te kunnen winnen.

  En eigenlijk is het toch mooi dat niet al je projecten gelukt zijn? Anders had je nu geen vrije minuut meer over :)

  groeten van Marlies en Arnoud.

  SvaraRadera
 2. Dat laatste is helemaal waar. Dank zij de baan kunnen we het allemaal in een wat rustiger tempo opzetten en ons beperken tot de leukere zaken!

  SvaraRadera