2013-06-28

Kakelugn eller..., tegelkachel of...

In de hal, die wij vanwege ruimtegebrek als woonkamer gebruiken, staat een kakelugn. Tenminste, tot je de deurtjes open doet.

I hallen, den vi använder som vardagsrum på grund av utrymmesbrist, finns en kakelugn. Åtminstone tills man öppnar dörrarna.
 

Het plan is om hout te stoken zolang wij nog geen bergvärme kunnen laten aanleggen. En dat wordt hier dus een probleem. Eens kijken of de rest van de kachel nog wel bruikbaar is en deze aanpassing eruit hakken. Gelukkig zitten de deurtjes er nog wel goed in.

Planen är att elda med ved, så länge vi inte kan permittera oss bergvärme. Och det blir ett problem här. Vi måste först kolla upp om kakelugnen kan användas. Och anpassningen kan tas bort. Lycktligtvis har dörrarna blivit kvar på rätt sätt .

 
 
(update 2013-07-02:  de schuif werkt nog wel goed en de 'airco', het roostertje bovenin de kakelugn doet ook zijn werk. Ik zou er eigenlijk een warme luchtbron op moeten zetten en kijken of de kachel helemaal warm wordt. Dat zou betekenen dat de circulatie nog intact is.)

5 kommentarer:

 1. Tja, dat ziet er anders uit dan gebruikelijk, hoe zullen ze hem dan gebruikt hebben? Wat kan er door zo'n rond gat, pellets? Vreemd... Weet jij het?

  SvaraRadera
 2. Vermoedelijk heeft er een houtkacheltje of een pelletskamin voor gestaan.

  SvaraRadera
 3. Wij hebben een rörspis (tegelkachel principe, maar dan zonder tegels) die geen trek had om laten bouwen door er een kassettinsätz in te laten zetten. Met zo'n verbouwing laten ze de rookgassen direct naar boven gaan de schoorsteen in. De rookgaskanalen aan de zijkant van de rörspis zijn toen afgesloten. Misschien is dat in jouw geval ook gedaan toen ze de tegelkachel geschikt maakten voor een voorzetkachel. Het kan zijn dat daar redenen voor waren, bijv. dat de kachel rook lekte en de vorige eigenaar 'm niet opnieuw wilde laten opbouwen. Je kan de instantie die kachels moeten keuren (bij ons in de kommun de brandweer) vragen hoe de kachel nu fungeert. Als het goed is zijn daar aantekeningen van gemaakt in het keuringsrapport. Wil je weten hoe tegelkachels in elkaar zitten? Kijk op http://wheretheroadbends.wordpress.com/byggnadsvard/kakelugn/

  SvaraRadera
 4. Tacktack! We zullen eens gaan kijken hoe het zit.

  SvaraRadera
 5. Precies, dat wilde ik ook zeggen! Ik denk dat er echt een reden voor is dat de kakelugn zelf niet meer werkt. Hier heeft een losse kamin voorgestaan.
  //Mirjam

  SvaraRadera