2013-03-08

Knussas

Als ik op een nieuwe stek ga wonen dan graaf ik altijd in de historie. Volgens mijn vrouw komt dat om dat mijn sterrenbeeld Stier is, krabbend in de grond en dan 'ten aanval'. In de bibliotheek in Svärdsjö staat een hele wand vol met boeken over de historie van de omgeving. Ik ben alleen geïnteresseerd in onze plek en een stukje daaromheen maar je wordt vanzelf meegenomen over de berg naar andere plekken... In een boek vond ik een foto uit 1925 van onze 'berg'.

 
De foto (en het boek: Svärdsjö med Dalälven) is geschreven door Karl Erik Forsslund. Uitgegeven in 1930. Hieronder de foto die ik vanochtend maakte.

 

De schuur links is nog dezelfde, iets naar rechts (oude foto) zie je achter de schuur die er nu niet meer is het dak en de schoorsteen van ons huis. Rechts staat een rood huis links van het witte (die er ook niet meer is, daar staat nu een lage schuur.). Links van het rode huis staat nu een schuur, die er in 1925 niet stond. Ook de vlaggestok staat nog op dezelfde plek...

Wat ik verder nog onder knussas op internet vond: www.nykarlebyvyer.nu.

BALLADEN OM KNUSSAS SIGFRID

Det var ofärd artonhundra
åtta — nio över landet.
Fram på bygdens vägar stigar
genom byn i skog på åkrar
drar där krigare rent ändlöst
trötta män med tross och hästar

Men på Lippane låg Sigfrid
bondeman från Knussas hemman
låg där tryggt i diket neder
vaktar färd på väg med bössan
fast de gamle honom varnat
sagt att lek brådstörtat slutar
Siktar nu beskjuter vägen
säger att han fruktar vargar
jagar ulvar som på hösten
slagit kor och rivit fåren

— Eftersom du ulvar jagar
skall du ock med ulvar dväljas —
sa de ryske när de tvingat
Sigfrid bonden från hans dike

Sedan förs han opp till Finskas
vaktades vid Kalasbackan
utav en kosack med pisten
bunden väl vid vaktens stövel
Bistert öde honom väntar
väl han vet krypskyttars framtid

Kvällen kom med natt och mörker
vakten mal då snus och somnar
Sigfrid ser sin stund och rymmer
känner skogen som sin handske
vet var moras tätskog finnes
trycker där i nattens timmar
lystrar stundom sökarns hästtramp

Först när trupperne ren dragit
långt från Lippane och Juthas
långt från striden stor vid Hinders
vågar Sigfrid bonden åter
söka sig till hemgårdstunet
dit de gamle även vänder
från sin flyktväg opp till Muskan.

Maar wat een knussas nu eigenlijk is...

3 kommentarer:

 1. Leuk he, in de geschiedenis van je huis of dorp graven. Hebben ze in de bibliotheek ook "svenska gods och gårdar" of "Sveriges bebyggelse" staan? Dat zijn allebei boeken waarin van boerderijen (en in de laatste ook gewone huizen) over heel Zweden beschreven wordt wie er woonde en hoeveel land, bos, dieren etx. ze hadden + foto. De businesscase was dat jouw boerderij of huis er alleen in kwam als je een boek afnam. Vandaar dat sommige huizen ontbreken. Ze zijn allebei meerdere keren in boekvorm (veeldelige serie) uitgegeven. Van "Svenska gods och gårdar" is ook een dvd-versie gemaakt. Misschien heeft anders een buurman het deel waar jullie dorp in beschreven staat.

  Ook leuk: luchtfoto van je huis uit pakweg de jaren 50. Je ziet ze vaak als je bij Zweden op bezoek gaat, een overzicht van wat ze opgebouwd hebben op de boerderij. Iemand heeft het fotoarchief daarvan 'gevonden' en kan je (tegen betaling natuurlijk) aan een afdruk helpen (zie: http://www.flygfotohistoria.se/). Jammer genoeg is er van mijn huis geen foto bewaard gebleven en ook niet in het archief terug te vinden.

  gr. Johan

  SvaraRadera
 2. Dank voor de tip, ik ga kijken.

  SvaraRadera
 3. Deze man heet Sigfrid Knus en werd op deze manier genoemd, Knussas Sigfrid. Sigfrid is een jongensnaam. Dus Sigfrid 'van' Knus. Dit gebruik is / was gewoon in Dalarna. eva

  SvaraRadera