2013-12-21

Julbord, eeuh, nej tack!

Vanavond Julbord meegemaakt. Yvonne had iets leuks en sfeervols uitgezocht bij Geschwornergarden in Falun. Dat ziet er toch leuk uit?

 
Helaas was de werkelijkheid iets anders dan deze foto voorspiegelde. We kwamen in een zaal waar hier en daar een goedkope kerstster was opgehangen, een kerstboom die vast al een jaar of 10 meeging, 1 kaarsje op een tafel van 6 personen, klaar. De tafels stonden zo dicht op elkaar dat je niet met goed fatsoen op kon staan zonder je achterbuurman in z'n bord te drukken.
 
 
 
 Met levende muziek, twee gitaristen, die iets van Jul, Simon & Garfunkel en Jul ten gehore brachten en daarna de glögg die in de entree stond zijn gaan opdrinken want we hebben ze niet meer terug gezien. De muziek bestond verder uit een cd met ondefinieerbare muzak, had in elk geval niets met kerst te maken. Toen we naar de de uitgang gingen stonden ze beide met een beker glögg in hun handen.
 
  
Het eten was prima trouwens, dat moet gezegd worden. Maar als de Zweden dit onder gezellig uit eten gaan verstaan (het is kerst tenslotte) dan is het de laatste keer dat we dat gedaan hebben. Mijn excuses als het wat negatief klinkt, voor 369 euro (zonder drankjes) hadden we iets anders verwacht.
 Gelukkig hadden we voordeelbonnen, uit een bonnenboekje dat ze gekocht had voor 200 kronen (ca. € 22.50), 50% korting. Maar de mensen die dat niet hadden, betaalden de volle mep.

We waren gewaarschuwd. Maar het is toch anders als je het zelf meemaakt.

Volgend jaar blijven we lekker thuis!

6 kommentarer:

 1. Onze ervaring van een paar jaar in Jämtland... Zweden gaan uit eten om te eten en nooit voor de gezelligheid. Gezellig natafelen is er ook niet bij. Eten en wegwezen is het devies. De gezelligheid van Hollandse restaurants zul je hier dan ook nooit vinden. Misschien in Stockholm e.o., maar hier niet.
  Gewoon lekker thuis Julbord met kaarsjes, wijntje, muziekje!

  SvaraRadera
 2. Doen we de volgende keer ook! We waren al gewaarschuwd natuurlijk maar die foto laat toch een sfeer zien die we onmogelijk verkeerd hadden kunnen begrijpen. Of weet een zweed dat dit niet is wat hij aan zal treffen?

  SvaraRadera
 3. Oh, je hebt later nog twee foto's toegevoegd. Ik kan me jullie teleurstelling uitermate goed voorstellen. De werkelijkheid lijkt in niets op de sfeervolle "verkoopfoto". Echt een koude douche!

  SvaraRadera
 4. Ja, ik had het bericht al geplaatst, dacht dat ik het alleen opgeslagen had. De foto's zijn iets lichter dan de werkelijkheid vanavond, schijnt de camera te doen, maar geeft wel precies de kale sfeer weer. En het echte restaurant aan de andere kant van het gebouw is een stuk gezelliger dan dit zaaltje!

  SvaraRadera
 5. Het woord 'gezellig', 'gezelligheid' bestaat niet in het Zweeds. Het dichtste kom ik bij 'mysigt'. Eva

  SvaraRadera
 6. Een julbord om nooit te vergeten, fijne dagen.

  SvaraRadera