2013-12-31

Heerlijk, bijna voorbij!

Nog dik 2,5 uur en dan is het weer voorbij. Heerlijk. De kinderen zitten in de allrum naar een film te kijken, Yvonne speelt viool in de keuken (ze moet wel weten wat haar leerlingen allemaal tegenkomen...), mijn moeder zit thuis achter haar Nederlandse tv. Kan ze zien hoe in Nederland de handen en vingers door de lucht vliegen en ambulances gillend rondscheuren, ze heeft het over niks anders meer. Ik liep zojuist met de hond door het bos en hoorde heel in de verte wat geknal. De lucht licht regelmatig op, lijkt net oorlog achter de bergen. Verder is het stil, lichte regen, geen sneeuw, +5 graden. P2, Sveriges Radio aan, "Fira in det nya året med folk och jazz!". Nou, vooruit dan maar. Voor iedereen de beste wensen, vooral voor iedereen die op de vlucht is!

Update 1-1-2014

Nee, wij hebben geen vuurwerk. Ik ben in Nederland al begonnen met het inruilen van vuurwerk voor cadeautjes. Ten eerste omdat ik vuurwerk levensgevaarlijk vind. Realiseer je even hoeveel mensen nu weer aan 1 of twee ogen blind zijn geworden, tjonge wat een lol. Hand kwijt, vingers eraf. Reuze grappig. Of gewoon dood in Medemblik. "Wat was dat voor een knal" "O, dat is papa, die heeft zichzelf opgeblazen" Om je dood te lachen inderdaad. Als Youp van 't Hek dit op tv verteld zit ook bijna iedereen te lachen. Toch? Het kan ook jou of jouw kind overkomen.

Update 4-1-2014:

"  Uit een opsomming van de NOS blijkt de ernst van de verwondingen dit jaar. Zo moesten in totaal acht handen worden geamputeerd en werden drie handen grotendeels geamputeerd. Verder werden 36 vingers afgerukt of geamputeerd voor een ongeluk met vuurwerk. Minstens achttien raakten aan één of beide ogen blind.
Jongeren onder de twintig jaar werden dit jaar relatief het vaakst het slachtoffer van vuurwerk. Bijna de helft van de slachtoffers was tiener of nog jonger. Het aantal 50-plussers dat slachtoffer werd was met zeven procent een stuk lager dan vorig jaar, toen het vijf keer zo hoog lag... "

Verder vind ik het slecht voor dieren en veel mensen. De meeste mensen vinden er namelijk geen donder aan, vuurwerk in de vorm zoals dat gewoonlijk wordt afgestoken. Met alle bijkomende ellende en geluidsoverlast.

En in de laatste plaats is het slecht voor het milieu. Terwijl ik vrijwel nooit meer met de Land Rover ga terreinrijden vanwege ons leefmilieu kijk ik naar een enorme hoeveelheid luchtvervuiling... Beter reguleren en profs laten doen. Kun je fijn kijken! Want je moet toch toegeven, al dat haastige gedoe om je vuurwerk af te steken neemt behoorlijk wat weg van het plezier dat je hebt bij het kijken naar al dat 'moois'.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar