2014-06-28

Vattnet kommer från en borrad brunn.

Een flink deel van de Zweden (ca. 15%) heeft geen waterleiding. Bij veel oudere huizen vind je nog een gegraven waterput. Deze zijn meestal al tientallen jaren oud en niet diep genoeg meer om schoon en betrouwbaar water te leveren. Naast bacteriële vervuiling kan er radon, arsenicum, lood en uranium in zitten. En gewone metalen. Dat ruik of proef je (meestal) niet!

Daarom wordt er een bron geboord. Een gewone of één met een filter onderin het boorgat, deze laatste is het beste. Afhankelijk van de bruikbare waterlaag, wij hebben een boorgat van 18 meter, de buren hebben tot 60 meter geboord als ik het goed heb begrepen. En dat begint meestal zo (dit is bij onze buren)en daar hoort  DIT  dit geluid bij!De volgende stap is de wateranalyse. Er zijn veel laboratoria in Zweden die je water willen controleren. En die natuurlijk allemaal leuke accessoires verkopen mocht er iets niet helemaal in orde zijn. Het is raadzaam om het water om de twee jaar te laten controleren op mogelijk giftige bestanddelen.Alles is bij ons in orde, alleen de pH waarde is een grensgeval. Die behoort, volgens hun bijgevoegde uitleg, tussen de 7,0 en de 10,5 te liggen. Bij ons is die 6,7. Onder 6,5 heet het water verzuurd te zijn. Met alle gevolgen van dien: schade aan leidingen en huishoudelijke apparatuur, groene aanslag op sanitair, en mogelijk verhoogde metaalwaarden in het water. Boven de 10,5 kun je schade aan je ogen en slijmvliezen krijgen. Gelukkig kunnen zij een installatie leveren die de pH warde weer in het veilige vlak brengt!Waar dan ook weer sprake is dat bij waarden die onder de 7 (wij dus) liggen het raadzaam is om wat meer geld uit te geven en dit product aan te schaffen...

Het lastige is dat je nooit weet of je water een week na deze controle dezelfde waarden heeft. Als het veel heeft geregend komt er meer druk op de waterlagen te staan en krijgen we meer en kouder water uit de kraan. Eigenlijk zouden we een analyse-installatie in de kelder moeten plaatsen, net zoals de waterleidingbedrijven dat hebben. Maar voor 400kr (€ 45,--) per keer sturen we gewoon weer een flesje water op. Is vast goedkoper!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar