2013-02-05

Tolvmansgården.

Zoals beloofd een paar foto's van de plek waar ik vorige week met de hond liep. Helaas maakt mijn telefoon niet zulke scherpe foto's. Nog een keer terug (geen straf...) met mijn gewone camera.
Op zich is het niet bijzonder, ze moeten zelfs de farmor van Hans Norsbo erbij halen om het interessant te maken. Op zich een zeer verdienstelijk graficus.

Wat op mij wel indruk maakt is dat je daar rond loopt in een bos dat daar sinds de sloop is gegroeid.
De natuur neemt alles weer over, aangeplant of niet!
 
 
 
Het lijkt net alsof het oorlogsgraven zijn van omgekomen vliegers, de kinderen roepen ook steeds dat er iemand begraven ligt...

7 kommentarer:

  1. Ik denk dat het een boerderij was van een inmiddels uitgestorven familie. De bordjes doen misschien aan kruizen denken, maar ik denk niet dat het graven zijn. Leuk dat je nu foto's kon maken.

    SvaraRadera
  2. De houten bordjes geven de plaatsen aan waar wat gestaan heeft. Het is allemaal niet zo baanbrekend. Ze moeten zelfs de familie van Hans Norsbo er bij halen om het nog interessant te maken.

    SvaraRadera
  3. Op het bord staat o.a. dat er tien huizen stonden die in de veertiger jaren van de vorige eeuw met de grond gelijk zijn gemaakt. eva

    SvaraRadera
  4. Zo'n constructie kwamen we ook tegen in Lapland. Een soort dorp met bordjes terwijl er niets meer te zien was. Toch wel interessant.

    SvaraRadera
  5. Tolvman, zou dat twaalf manen (van een paard) of twaalf mensen zijn? Twaalfmansboerderij?

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hier vind je waarschijnlijk je antwoord..... http://sv.wikipedia.org/wiki/Tolvman
      Slvk

      Radera
  6. En tolvman var en nämndeman vid häradsrätten.

    Tolvmännen utsågs bland socknens allmoge, och ända fram till 1871 stadgades att tolvmännen skulle vara bönder. Den främste bland de tolv, som haft sitt uppdrag under längst tid, benämndes "äldste".

    Tolvmännen valdes på sockenstämman i respektive socken, varje socken hade ofta ett bestämt antal av posterna på sin lott. Nämndemännen satt vanligen på livstid, på 1800-talet bestämdes mandatperioden till sex år, med möjlighet att avgå efter två.

    Äldsten var fram till 1866, då ståndsriksdagen avskaffades, i allmänhet den som valdes till riksdagsman, om en sådan skickades från häradet.
    Van Wikipedia, eva

    SvaraRadera