2013-02-15

Bjõrs Kõrka
In Backabro in Toftbyn bevindt zich een magische steen in het bos, 7 meter lang en 3,5 meter breed en hoog. Het is een zwerfkei die lijkt op een paard met een doorgezakte rug. Bij de grond is er een spleet/tunneltje in de steen.
Waarvoor werd deze steen gebruikt? Britta Andersson, geboren midden 19e eeuw, heeft lang geleden verteld dat zij in haar jeugd zag dat de bruidsstoet door de tunnel kroop om zich tegen ziekte en ander kwaad te verzekeren.


        Op Valborgsmässoafton (Walpurgisnacht)  (30 april) staken de bewoners van Toftbyn een vuur aan op de steen. Terwijl het vuur brandde, blies een vrouw op een hoorn. Op die manier werd het kwaad verjaagd uit het dorp. Beide deze gebruiken stopten aan het einde van de 60-er jaren van de 19e eeuw. Hier heeft B.O. Lodewiges van Mynden Bjõrs Kõrka geschreven, dat uit de vergetelheid gehaald moet worden en wettig beschermd.
 
 
        Een oude traditionele vertelling:

In Tolvmans-gården hier in Backabro was een trouwerij. Als onderdeel van de ceremonie moest het hele gezelschap door de spleet, die gevormd was bij Bjõrs kõrka doordat een groot rotsblok rust op een aantal kleinere stenen, kruipen. Wellicht was het een gebruik, gebaseerd op een oude overlevering dat dit geluk aan het bruidspaar zou schenken of iets dergelijks. (Vergelijk het gebruik om zieke kinderen onder een boomwortel door te trekken, zodat ze weer gezond zouden worden!)

Aan dit ritueel
nam eens een bruiloftsgast deel die nogal zwaarlijvig was en bleef steken in het smalste stuk. Dit veroorzaakte grote problemen en wellicht ook hilariteit. Hierna is het verboden door de 'länsman' die hier wellicht ook bij aanwezig was en deelgenoot van de trouwerij bij de tolvman.

Deze gegevens zijn van Jons Sven Andersson in Storsveden, opgenomen op een bandopname door de Hembygdscirkel in Toftbyn in 1961.

(Tack för översättningen från svenskan Eva!)

På svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar