2015-12-12

Je huis (weer) Zweeds maken

Natuurlijk, we wonen in een echt Zweeds timmerhus in de juiste kleur. Nee, de sneeuw is van twee jaar geleden. In de zomer is het geen probleem, dan leven we buiten, of in elk geval proberen we dat. Maar in de winter gaan we ons weer zitten ergeren aan het vreselijke in-uitzicht.


Want het is erg jammer dat de binnenkant volledig verprutst is. Alles is afgewerkt met regels (balkjes van 5x7cm) waarop gipsplaat is geschroefd.  Achter die balken zit de ouderwetse kleistuklaag met behang maar dat is nu echt helemaal kapot. Ook de plafonds zijn op deze manier voorzien van een laag die bestaat uit balken + gipsplaat + behang. Wel een minder opvallend motiefje maar ik vind het persoonlijk wanstaltig, of monstruös, om maar eens een Zweeds woord te gebruiken. Het gevolg van al dat opdikken van de muren heeft er ook toe geleid dat de kozijnen allemaal vreemd dik zijn geworden, en afgewerkt met slecht hout.

Daaroverheen  glasvezelbehang een soort renovatiebehang met glasvezelwapening zodat er geen scheuren te zien zijn. Nu vind ik behang niet zo'n probleem, als het maar glad is. Maar in ons huis is alles volgeplakt met hetzelfde lelijke bolletjesmotief... Het ziet er erg goedkoop en onzweeds uit.

Maar nu komt het: HET IS EEN ZWEEDSE UITVINDING........ bekend onder de naam TASSO

Maargoed, wat doen we er aan. De proporties die je in een Zweeds huis verwacht zijn er dus niet meer. Nu kunnen we alles gaan afwerken met schrootjes (inderdaad, ook een Zweedse uitvinding) en die in een mooie kleur schilderen. Eerst schilderen, ik weet het...  Als lambrizering en dan een fraai behangetje erboven?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar