2016-04-02

Brandhout

Als je zelf bomen hebt is het zaak om bij te houden in welke staat ze zijn en of er misschien gezaagd moet gaan worden. We werden daaraan herinnert tijdens een storm een tijdje geleden toen een berk afbrak en op de elektriciteitsleiding terecht kwam. Van het een komt het ander en uiteindelijk zijn we maar eens flink aan de slag gegaan.

De bomen langs de elektriciteitsleiding zijn alledrie omgezaagd. De boom aan het begin van de oprit was ook deels rot en moest er ook aan geloven. Van alle berken langs de weg kwamen de meeste ook niet door de keuring. Veel ingerotte plekken. Dat gold ook voor de bomen langs de oprit. Wel jammer want deze zijn zo rond de zestig jaar oud. Maar zoals alle berken hier zijn ze verkeerd gesnoeid zodat ze op alle plekken waar de takken zijn afgezaagd zijn gaan rotten doordat water naar binnen kon.



Na het omzagen heb ik de takken verwijderd en de stam in plakken van 30cm dik gezaagd. Dat is de maat van onze kachels. Ja, wel jammer van die enorme bomen, het is nu een kale boel hier.







De jongens hebben al die plakken naar boven gesjouwd en met de aanhanger naar de houtcontainer gebracht. Zo'n schijf weegt ongeveer 60 kg. In de container kloven we alles tot handzame stukken. De takken worden ook op lengte afgezaagd.











En alles wordt netjes in de container opgestapeld. Een geweldig systeem. De container is aan beide kanten open de heersende wind blaast door de container zodat dit hout al deze winter droog genoeg is om te stoken! De regel hier is hier trouwens dat als je je hout voor midsommar klooft en te drogen legt je dit de winter daarop kunt gebruiken. Voor het geval dit niet zo zou zijn hebben we nog een voorraadje overjarig hout liggen...



1 kommentar:

  1. Ziet er indrukwekkend uit. Goed werk! Doesjka

    SvaraRadera