2015-09-26

De loopbrug

Nog niet helemaal klaar, ik moet morgen ook nog wat te doen hebben, maar zo gaat het er uitzien. Nog een leuning aan beide zijden, een trapje halverwege, verlichting....


2015-09-21

Weer een stukje er bij

Elke dag denk ik: "Ik ga volgend jaar wel verder" en ga dan gewoon door. Op een dag zal de basis toch wel af zijn? En dan hoef ik er verder niet meer zo veel aan te doen.


Zoals je ziet ben ik al bijna bij de hoek. Dit stuk is nodig om de loopbrug vanaf het huis van mijn moeder op aan te sluiten. Ze kan dan al rollatorend links af naar binnen of rechtsaf naar de altan die er nog niet ligt...


Maar ook dat zal niet lang op zich laten wachten. Zolang het nog niet vriest gaan we gewoon door.



De tegels geven al aan waar en hoe groot deze altan wordt.


Hier komt ook een afdak boven en glazen wanden aan de zijkanten zodat we hier in de zomer in elk geval droog kunnen zitten. Afdak staat voor volgend jaar gepland...

2015-09-17

Je raadt het al....






Vanaf de veranda van mijn moeders huis komt een loopbrug naar onze farstu. Zodat ze met haar rollator vanuit haar huis naar ons kan lopen zonder hoogteverschillen te hoeven overbruggen. Door haar makula (pardon macula met een c, in het Zweeds is het met een k....) degeneratie gaat ze steeds slechter zien dus een duidelijk pad zonder obstakels is noodzakelijk. Omdat ook tillen een probleem wordt maak ik alles gelijkvloers. Nu nog even een paar droge dagen graag.....

2015-09-13

Farstu (2)

Vandaag verder gegaan met de vloer. Jip kwam er gisteravond achter dat de planken te kort zijn. Of de farstu te breed.... Maar goed, ik had geen zin in een grote hoeveelheid korte plankjes dus de legrichting 90 graden gedraaid. Wat meer werk tot gevolg had want de balken moesten aangepast worden. Alles ligt er nu in en ik kan verder met de balustrade en het dak.












2015-09-12

Farstu

De farstu begint al vorm te krijgen. We vonden op de zolder van de schuur twee 'stolpar', die komen op de hoek. Er zaten nog flinke stenen in de grond. Die moesten er wel uit want de basis van de farstu staat los van het huis en de fundering, betongplintar, is belangrijk. Het dak wordt wel aan het huis vastgemaakt.




En, zoals altijd, zonder de hulp van Jip was het werk niet zover opgeschoten!

De laatste foto geeft een wat vertekend beeld, het is namelijk al vrij donker. Dus niet tot 23.30 doorwerken zoals van de zomer.




2015-09-08

Nog een veranda?

Nee, dit wordt een farstu, een overdekte entree voor de voordeur!













Ja, de oude stoep gaat weg ;-)

2015-09-02

Jul

Hier schreef ik een paar dagen geleden al dat men na midsommar weer aan kerst gaat denken en zie daar wat de post vandaag bracht:



Het zal iedereen wel duidelijk zijn: kadootjes kopen! Of julklappar zoals dat op z'n Zweeds heet. Deze bladen worden hier direct onder in de oudpapierbak gedaan want anders hebben we maanden lang gezeur. Wat ook de bedoeling is, natuurlijk!

En zoals het ook schijnt te horen, alleen voor echte blanke Christelijke Zweden met twee keurige kindertjes...

2015-09-01

Weer naar school

Zoals HIER beschreven ga ik weer naar school. Nou ja, school, cursus Zweeds voor Gevorderden zullen we het noemen. Jammer genoeg werd geheel aan mijn verwachtingen voldaan. Een slecht voorbereidde aanvang. De juf in kwestie is vast een heel aardig mens van goede wil maar ergens is er toch iets misgegaan bij de overdracht van de oude situatie (Falu Kommun) naar de nieuwe (Jensen).

We kregen papieren uitgereikt waarop de leerdoelen van SAS1 en SAS2 stonden. of we even wilden aankruisen welke zaken we al beheersten. Zodat zij kon zien hoever we al waren. Nu zijn die leerdoelen door een stel kantoorhamsters in elkaar gezet (ambsthalve dichtgetimmerde leerdoelen) dus een conclusie kun je er niet uit trekken.

In mijn geval kon ik alles aankruisen wat er stond, want dat was allemaal al eens voorbij gekomen tijdens SFI en een stukje SAS1. Maar in hoeverre ik die stof beheerste? Geen idee.


Uiteindelijk begreep ik dat de juf eigenlijk geen idee heeft waar ze moet beginnen. En dus aan ons de eer om de startlijn te bepalen..... Huiswerk voor donderdag: verhalen over wat je allemaal aan Zweeds gehad hebt tot nu toe. En wie gaat dat allemaal lezen?

Jammer maar helaas, voor een geweldig bedrijf als Jensen is dit een aanfluiting. Zelfs de uren waarop les zou worden gegeven konden niet aangegeven worden. Ik kan mijn tijd wel beter besteden.