2015-06-26

Zweden in Nederland

Dat kan natuurlijk ook. Zweden die naar Nederland verhuizen. Om er te werken, wonen en/of te studeren. Zo ook Jenny Lindblom, uit Eskilstuna en hier geprotretteerd in een intervieuw in Mister Motley, een magazine over beeldende kunst dat kunst en leven aan elkaar knoopt. Ze is echter meer een wereldreiziger dan een nieuwe Nederlander, lees o.a. meer op haar eigen website.



2015-06-22

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat, daar

kwamen twee toeristjes aan die vielen op hun gat!

Maar zonder gekheid, blijf maar lekker in Nederland want het weer is hier zeer nat en de temperatuur is niet boven de 20 graden te krijgen. Volgens de tv is het de slechtste zomer sinds 1857...



HIER (Sök plats) kun je plek intikken waar je naar toe wilt en je weet in elk geval welk weer je kunt verwachten. Overigens is de voorspelling aan het eind van volgende week (Se nästa vecka) altijd zonder regen...

Naschrift 25/6: het schijnt volgende week toch boven de 20 graden en met meer zon te komen....


2015-06-21

Traditie

Traditie? Of 'Kijk ons eens leuk doen'. Ik moet dan denken aan de uitspraak die in het muziekwezen opgang doet:  "Net zolang proberen tot het spontaan gaat".

Toen we naar Zweden verhuisden was integreren één van de belangrijkste doelen die zo snel mogelijk gehaald moesten worden. Nu zijn we een paar jaar verder en we vinden allemaal de tradities die zo onlosmakelijk bij dat intergeren horen meer en meer iets van, nou ja, het is dat mijn moeder dat leuk vindt maar voor ons hoeft het niet. We gaan achterstevoren naar midsommarafton, de jongens gaan al niet meer mee, en zien (en horen) dat een groot deel van de aanwezige Zweden daar ook niks aan vinden. Nu is het orkestje dat traditioneel de aanvang van het gebeuren luister bij moet zetten ook van een tergende kwaliteit. Het is dat het moet maar we zaten liever thuis. Het dansen rond de stång is aan een klein groepje voorbehouden, al dan niet in klederdracht, en tekstvast zijn ze ook niet meer. En als aan het einde 'Blomstertid' wordt ingezet blijft het op de zangeressen op het podium na, stil. Tot de drank gaat vloeien, daar gaat het blijkbaar om...

Naschrift: Ik geef toe dat ik de teksten ook niet uit mijn hoofd ken en dus ook niet mee kan zingen. Maar als invandrare is het niet mijn taak, en ook niet mijn ambitie, om Roomser dan de Paus te zijn..

2015-06-16

Waar ik naar kijk

Als ik de honden uitlaat ga ik meestal zo halverwege een tijdje op een steen zitten (alleen niet als het regent want dan krijg ik een natte kont en dat loopt vervelend) Honden aan een boom binden en een beetje rondkijken en naar de vogeltjes te luisteren.







Niet alleen in de verte maar ook dichtbij is van alles te zien:











Gaan we weer?

2015-06-14

7 elanden

Rijden we, Annabel en ik, even een stukje door het bos. Zien we twee elanden, die ook nog een eindje meelopen.

Even later een koe met een kalfje en na een paar minuten nog een groepje van 3.

2015-06-13

Hoezo, op vakantie? (2)

Waarom niet naar Nederland is de vraag.... Waar dan in nederland? In de eerste plaats niet omdat we het eigenlijk te ver vinden rijden en het is slecht voor het milieu. Maar dat laatste schijnt nog steeds geen goed argument te zijn.... Afgezet tegen wat we daar aan zullen treffen: Strand? Mh, overal zand, in je eten, in je kleren, ja, waar eigenlijk niet. Plus dat alles schreeuwend duur is. Als je op een terras gaat zitten ben je al een vermogen kwijt. En wat krijg je daar voor? Een hoop mensen die veel te hard praten, verveelde kinderen die begrijpelijkerwijs wel wat anders willen doen, wespen (ja, we hebben wel zo'n apparaat maar die werkt blijkbaar niet bij dit soort....). Verder nog wat te klagen? Ja, de file naar het strand, geen parkeerplaats te vinden. Gesjouw met spullen... Dagje Amsterdam? Haha, laat me niet lachen. Ik zou naar een paar musea willen. Kom je niet in, half Azië staat voor de ingang te wachten. Van mij mag het hoor, maar ik kom er nooit meer, echt niet. En zelfs in drenthe sta je in de file. En waarom zou ik de ene ingeslapen omgeving (waar ik nu woon) een weekje inruilen voor die andere (waar ik opgegegroeid ben)? Een dagje winkelen in Emm, Coevrn, 'Oogeveen ............. pfffff, nee hoor. Groningen dan? Ja, leuke provincie, leuke stad. Maar daar loop je de kans om als ietsvermoedende toerist plots in een sinkhole te verdwijnen. Terwijl daar toch geen Maleisiërs in hun blootje hebben staan poseren. Friesland dan? Tja, ook daar kun je je kont (of boot) niet meer keren... Nee. Nederland is te vol om weer naar terug te keren.

2015-06-12

Hoezo, op vakantie?

Het is wel het kleinste probleem dat we hebben. Vandaag is de vakantie begonnen. Waar gaan we naar toe met vakantie? Wij wonen op vakantie las ik op de blog van Jörgen en Mariska en zo is het maar net. Ik kan kiezen waar ik wil zijn, binnen 5 minuten te realiseren.



Met of zonder honden, met of zonder familie. Een kabbelend beekje met tientallen bloemen, een meer om aan te zitten met je voeten in het water, in een dicht bos wandelen (vandaag maar even niet met al die muggen). Of lekker klussen in je vakantie? Dat kan ik hier het hele jaar door doen.



En toch heb je dat gevoel dat je ergens heen wilt. Omdat het zo hoort? Of omdat je het zo gewend bent? Dat laatste is niet het geval want we zijn als gezin al een paar jaar niet weg geweest. En hebben we daar last van? Soms. Jip omschreef het als je verheugen op de reis en waar je naar toe zal gaan. Dat verliep bij ons altijd redelijk chaotisch. Meestal vertrokken we 2 dagen later dan gepland en ik reed dan toch weer 130 (met aanhanger.... foei!) om de boot naar Ameland te halen. Want daar gingen we altijd naar toe toen de kinderen klein waren. Binnen een paar uur in een heel andere omgeving.



Kom daar in zweden maar eens om. Als ik 4 uur rijd zit ik nog steeds in het bos... Of aan zee als ik naar Gävle ga. Maar wat moet ik in Gävle.... Wat ik wel mooi vind is Jämtland. Maar dat was ook mijn eerste keus om naar toe te verhuizen. Toch maar weer naar kallsedet?



Nederland? Nee hoor, helemaal geen zin in. Veel te ver rijden ;-)

2015-06-03

Lekker briesje!


Zo tussen de buien door is het goed toeven op Backabro. Die buien, er komt me een hoop water naar beneden, ongelofelijk. Overal staan enorme plassen en ook in de weilanden sop je door de modder.

Ik hoop wel dat het binnenkort wat minder wordt want anders groeit het gras veel te hard...