2015-05-14

Staket

Staket (staokéét) is het Zweeds voor schutting. Helaas maar waar, we gaan een schutting plaatsen tussen de weg, de heg en onze 'voortuin'. De aanleiding is dat ik niet meer naar de troep van de buren wil kijken, de doorslag gaf dat we de overlast van het voorbijrazend snelverkeer, ook het gescheur van de buren met hun crossmotor, het stof van de weg en de wind die dit verplaatst wat willen indammen. Helemaal windstil moet het ook niet worden want dan komen de muggen ook feestvieren. Voor de schutting, die we gaan maken van de planken van de oude schuur  komen wat planten en ander groen. En misschien wel een paar fruitboompjes. Die stonden er ook toen we hier aankwamen. Gesneuveld.

Inderdaad, het is zomer en NU moeten alle activiteiten opgestart worden, zeker alles wat in de grond moet want voor je het weet is alles weer bevroren!

De oprit, en dus de houtcontainer, wordt ook verplaatst. Zodat de wind niet meer over het meer alle stof van de weg en de oprit ons terrein op kan blazen.  Maar daarover een andere keer meer.

2015-05-12

De Renovatie (6)

De planken staan te wachten op hergebruik en ik ben met de sloop van het dak begonnen. En dat bestaat niet uit een enkel laagje panlatten. In Zweden kan er een fink pak sneeuw op het dak liggen en dan moet de constructie daar wel op berekend zijn. En dat houd in dat ik door 3 lagen hout heen moet, plus nog een laag houtschillen. Die houtschillen werden gebruikt om het dak winddicht te maken.










Gelukkig helpt Jip weer mee met het wegbrengen naar de stookplaats, lekker Zweeds: fikkie stoken!


Dus....


2015-05-11

Wat vind ik achter de schuur?

Zoals geschreven, achter elke boerderij ligt een oude vuilnisbelt. Nu ben ik ook daar eens gaan kijken. Er liggen veel oude machineonderdelen, van de molen geweest waarschijnlijk. Ook steken er stukken slee uit de grond. Het hout is veelal vergaan en alles is verroest en bedekt met een flinke laag mos. Daaronder een laag van wat ooit het mestafval van de stal is geweest.



Er lag ook een bolvorming stuk metaal en dat kon ik makkelijk tussen het mos vandaan trekken. Nog een stuk met 3 poten eraan: een oude bbq. En wat ik daarna tussen de stenen vond.... het zou op een gewone Hollandse vuilnisbelt niet misstaan.


Voorlopig ga ik maar verder met de schuur, dat geeft wat meer voldoening. De dakpannen zijn er allemaal af! Dat was een hele klus en goed voor mijn conditie. Telkens de ladder 7 meter op en weer af met 5 dakpannen onder mijn arm. Zo'n driehonderd keer gedaan.



2015-05-08

Wat vind ik onder de schuur?

Om de schuur weer goed op poten te zetten moet ik eerst de zooi opruimen. En daar kom ik van alles tegen. Want net zoals in Nederland hadden alle boerderijen een eigen vuilnisbelt. Ik ga er van uit dat de onze al honderden jaren in gebruik is. Dat belooft wat...




Het eerste wat ik vind zijn de overblijfselen van een oude spark, een kinderwagen, wat zaagbladen en nog wat smeedwerk. De lange stukken ijzer zijn glijders. Ik vermoed dat die bij de kinderwagen hoorden. Tenminste, ik denk dat het grote stuk met de krullen het onderstel van een kinderagen is geweest, Op de pennen zaten de wielen. En de glij-ijzers werden dan met riempjes aan de wielen bevestigd. Maar dat fantaseer ik allemaal bij elkaar. Zal eens gaan zoeken...



Even verderop twee drinkbakken die ooit in de koeienstal hebben gezeten. Deze exemplaren hebben nog geen automatische vulknop waardoor, als de koe er met de neus tegenaan drukte, de bak met water gevuld werd. Het water komt hier van onder in de bak (vermoed ik) maar dat weet ik ook niet zeker...



Ook lag er, mischien moeilijk te zien, een halster van ijzerdraad een kogrimma.


En een klep van een kachel, gegoten door DANHOLMS GJUTERI, SILJAN, KORSNÄS.



Ik heb niet veel meer over deze gieterij kunnen vinden dan op deze advertentie na. En daar staat het met een 'n' ipv een 'm'. Oude/nieuwe spelling....? Er waren vroeger veel van dit soort bedrijfjes in Zweden. Die allemaal heel veel houtskool nodig hadden wat weer voor flinke ontbossing leidde!

 Hier nog wat info: http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/RumText/nv_anght/80-029.TXT





En als laatste een plastic doosje met daarin 3 munten van 1 kroon. Maar die zijn nog niet zo oud, 1999 staat er op, dus dat zal verloren zijn...

2015-05-05

De Renovatie (5)

Stukje bij beetje wordt de schuur ontmanteld. Het is wel oppassen want als ik een verkeerde balk weghaal komt de heleboel naar beneden. De contructie is namelijk niet 'zoals het hoort'. Dat krijg je natuurlijk als je een schuur maakt van allemaal delen van andere schuren. Het dak laat ik instorten, tenminste, als het dak mee wil werken....


De grote palen links en rechts trek ik weg zodat het dak naar bendeden komt. Wel eerst zoveel mogelijk materiaal verwijderen natuurlijk.





Aan deze kant moeten de pannen en de dakgoot er nog af.


Gelukkig helpt Jip mee met het spijkers verwijderen want, zoals dat hoort, je kunt alles weer gebruiken...! Want dat is de bedoeling. Zoveel mogelijk hergebruiken. Het is natuurlijk veel makkelijker om naar de bouwmarkt te gaan en in te slaan wat je nodig hebt. Met het hergebruik van materialen probeer ik ook om de sfeer te behouden die het nu heeft: Lagom!