2014-09-30

Vreemde herfstkleuren...


Vreemde herfstkleuren? Zo geel en zo plaatselijk? Eerder denk je aan verf. En dat klopt. Omdat we plannen hebben voor een altan en een hondenren leek het ons goed om te weten waar de elektriciteitskabels en waterleiding liggen. En vooral, hoe diep. Dus Falu Energi och Vatten gevraagd of ze ons konden helpen. Nu, dat kon. Vooral omdat achteraf repareren natuurlijk veel meer werk is. En die markeren de leidingen met een spuitbus met verf.

Om met de diepte te beginnen, op sommige plekken ligt de kabel 27 cm onder de grasmat. Dat is dus een flinke schep. Het kan zijn dat er erg veel grote stenen in de grond zitten maar meestal schijnt het laksheid te zijn. Als het weer dicht is zie je er toch niks van...

Nu liep ons terrein vroeger schuin af en is dit na de laatste verbouwingen enigszins opgevuld zodat er een vrij horizontaal veld is ontstaan.  Dus waarschijnlijk hebben ze de kabels gewoon op de oude grasmat gelegd en daar een laag op gebracht.

Ook van enige rechtlijnigheid kun je de Zweden niet betichten, ipv een kabel in te korten leggen ze er gewoon een lus in.


Nu eerst maar eens de kabels op tekening zetten want na een keertje gras maaien is de verf natuurlijk verdwenen! O ja, de waterleiding kon hij niet vinden...

2014-09-26

Kakelugnen har försvunnit.



De kakelugn is weg. De tweede al. Kijk hier voor de eerste. De vloerdelen blijken 3,5cm dik te zijn. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. Verder wordt het nu ook duidelijk waar de schoorsteen op gebouwd is. Een enorme steen!



Hier boven zie je een klein stukje maar in de kelder is de ware omvang duidelijk. Ik zal daar een foto van maken als de rommel aan kant is...

Nu ga ik het gat opvullen met beton met een wapeningsnet erin. Daarop komen tegels. De schoorsteen wordt voorzien van een flexibele RVS buis met isolatie. Dit is veiliger dan de huidige schoorsteen en vooral sneller warm zodat de trek er vrijwel direct in zit. Daarbij voor de schoorsteenveger een stuk makkelijker te reinigen.


Nu nog de resten opruimen en het roet wegspoelen... Even niet aangedacht dat dit nu in het gras ligt...

2014-09-19

Vergezicht zonder mist.




Hier een vergezicht, inderdaad bij de oude den, zonder mist. Ik was waarschijnlijk net te laat want de kleuren zijn niet zoals ik ze wilde hebben. Maar dan zou ik de hele ochtend moeten wachten tot het juiste licht voorbij komt en daar hebben de honden echt geen zin in...

2014-09-18

De schaduwen worden elke dag langer.

Zoals dat gaat hier, de schaduwen worden elke dag een stukje langer. Dat de zon steeds verder weg staat merken we hier maar al te goed. Hoewel ze nog flink op je huid kan branden is het licht is niet meer zo fel en staat de zon lager aan de hemel. In de auto krijgen we vaker last van een zon die plotseling 'op ooghoogte' naar binnen knalt en je zo het zicht even ontneemt. Of is het beneemt? Ik raak na bijna twee jaar soms even de weg kwijt ;-)






Moeten de tuinmeubels naar binnen of laten we ze nog even staan, de heg moet gesnoeid en van een paar bomen ga ik nog wat te zware takken afzagen. En ik moet opschieten met de kachel...


Het slopen van de kakelugn verloopt gestadig, steeds een beetje water om de kalkmortel op te lossen en de volgende ring eraf halen. De tegels komen er niet allemaal heel vanaf, daarvoor zitten er teveel scheuren in. Jammer, maar voor hergebruik niet meer geschikt. Dan ga ik er toch maar kunst van maken? We zullen wel zien...

2014-09-16

Sensommarn får ett slut!

De nazomer loopt ten einde. Ook al zijn er dagen met zon zodat de twintig graden even gehaald wordt, de lagere temperaturen maken de dienst uit bij de weersvoorspellingen. Voor zondagnacht geven ze 1 graad aan. Dan kun je tot -3 verwachten aan nachtvorst. De planten moeten dus ook naar binnen.


Tijd ook om de kachels weer op te starten. De geit (pelletsbrander) doet het allemaal zelf maar de kakelugn en de schoorsteen moeten eerst een paar dagen drooggestookt worden. Dus een paar keer kleine vuurtjes maken voordat het reguliere stoken weer kan beginnen!


Omdat de kakelugn in onze 'woonkamer' niet betrouwbaar meer is slopen we die er uit. (Ja, ik weet het, een kakelugn is mooier om naar te kijken en geeft meer rendement. Maar we hebben het geld niet om de kakalugn weer op te laten bouwen... Dus in plaats daarvan komt er een Jotul houtkacheltje. Die stond bij mijn moeder maar haar schoorsteen werkt niet zoals het hoort, vandaar dat die kachel nu bij ons goede diensten gaat bewijzen.


De kachel staat ergens in de schuur maar ik meen dat het dit model is. Wordt vast heel gezellig met zo'n raampje...


2014-09-11

Zoals ik al schreef...






Kan het ook mistig zijn. Dit is één van mijn favoriete plekken, bij een oude den. Met normaal een prachtig uitzicht... mmm, nu eigenlijk ook wel.

2014-09-10

Elke ochtend weer...

als ik de honden uitlaat geniet ik van het weidse uitzicht zodra ik de bocht om kom.


De kleuren zijn steeds anders, van uitbundig tot soms erg somber in enkel grijstinten. Maar ook dan is er de verte, zonder een huis of andere bebouwing. Die is er wel maar vanaf dit punt niet te zien. Op de voorgrond de niet gemaaide delen (ons terrein) en daarachter het gemaaide en nu dus al weer fris groen. Na zo'n tien minuten kom ik in het bos waar allerlei landbouwvoertuigen en karren staan weg te roesten.


Ook mooi...

2014-09-08

Eindelijk de containers verplaatst!



Na éénendriekwart jaar zijn de containers waarmee we onze inboedels naar Zweden hebben verhozen (nieuw soort Zweeds-Nederlands) verplaatst. Tot voor een paar weken stond er nog van alles in, je hebt niet alles nodig dat blijkt dan maar weer. Slechts 10 meter verderop. Met het gewicht van zo'n dikke 4000kg per stuk heb je op de ongelijke grond hier wel een kraan nodig.


Binnen een half uur staan ze dan op hun nieuwe, tijdelijke, plek. Kan het werk aan de fundering beginnen want uiteindelijk komen ze op bijna dezelfde plek weer terug. Een kwartslag gedraaid en aan elkaar geschroefd wordt dat dan mijn werkplaats!


Met dank aan Jip, die zal zich de rest van zijn leven deze containers blijven herinneren....


Wij allemaal...

2014-09-04

Blauw plakband is beter?

Zoals bekend ben ik ons huis aan het schilderen. Nu plakte ik alles af met gewoon papieren afplakband voor binnengebruik. Als je dat niet te lang laat zitten, in de zon, dan gaat dat prima. 


Nu haalde de verfboer mij over om blauw plakband te gebruiken. Laat geen sporen na en plakt een stuk beter. NOU, DAT ZIE IK!