2013-05-31

Uit met de rust?

Vandaag werden we getrakteerd op het geluid van een echte crosmotor, zo'n jankend ding. De buurman heeft er een gekocht voor zijn zoontje van 9 (aldus Annabel). Zijn andere zoon rijdt al rond op de openbare weg op een 125cc (is 11 jaar) dus dat wordt een echt feest hier, de scholen hebben 2 maanden vakantie! Moeder is politieagent, dat maakt blijkbaar niets uit in Zweden. Of toch wel, ze mogen zover als zij het goed vindt?


Zelfs de steen aan de rand van het bos heeft er een hard hoofd in.

Ze rijden om de dag maar eventjes, de lol is er gauw af als je enkel de weg op en neer mag. Pa rijdt zelf ook en die gaat natuurlijk wel wat harder en verder. Ik ga maar eens nieuwe oordoppen, elacin, op maat laten maken...

2013-05-30

Een dag uit het leven van

Zoals gewoonlijk begint de dag hier pas echt met de strijd wie er voorin mag zitten. De grote vraag is met welke auto ze naar school worden gebracht. Als Yvonne rijdt is het altijd de Volvo maar als ik rijd kan het ook de Land Rover zijn. Gokken dus! Annabel had het vandaag goed, de jongens stonden bij de verkeerde auto.


Vanmiddag zwemmen met Annabel en Rasmus in Toftan.

  
Ik vond het te koud en Douwe dacht er het zijne van.


Jip mocht eindelijk gras maaien.


En de dag werd besloten met een erg mooie lucht.


Maar niet nadat ons nog even flink de oren werd gewassen door een boze mevrouw en dat kwam zo. Ik had een leuke grusweg ontdekt met op het einde een wildernis boven op een berg. Niet iets om elke dag naar toe te rijden maar met een 4x4 wil je ook wel eens wat. Nu staat er halverwege een boerderij en dat is gelijk de enige bewoning aan die hele weg. Er staat nergens een bordje dat het privéterrein of privéweg is, alleen dat het een doodlopende weg is, en dat zijn de meeste wegen in Zweden. Dus daar mag je gewoon rijden. Op de heenweg stonden er bij de boerderij een man en een vrouw te schilderen, de vrouw keek ons verbijsterd na. Toen we weer van de berg naar beneden kwamen zag ik de mevrouw al flink op stoom langs de kant van de weg staan, met een grote kwast rode verf in haar hand. Ik deed mijn raampje naar beneden, groette vriendelijk en zei, voordat ze van wal kon steken "Där finns ingen restaurang där" doelend op de wildernis boven op de berg. Ze stond even met haar mond vol tanden... "Ingen restaurang?.....hurså ingen restaurang!" En daarna een verhaal over haar kinderen, paarden, honden en dat wij niet zomaar daar mochten rondscheuren, het was privétrerrein. Ik zei dat ik zeer rustig reed en er geen bordje stond dat het privé was en dat als dat er wel had gestaan ik daar niet zou rijden. Waarop ze ons in plat Zweeds hel en verdoemenis toewenste en nog wat zaken die ik niet helemaal begreep. Met een "förlåt en Hej då" zijn we maar verder gereden. Haar man zwaaide ons trouwens vrolijk na... Ik was wel verbaasd dat ze zo boos was, dat ben ik van de Zweden helemaal (nog) niet gewend. Wellicht heeft ze last gehad van aso-4x4 rijders. Dan kan ik me haar reactie wel voorstellen.

2013-05-29

Thermostaat

Een tijdje geleden deed de elektrische boiler het niet meer, hier het verhaal. VVS bedrijf gebeld. De thermostaat bleek stuk te zijn. Binnen een paar dagen komt er een andere in. Mooi!
 
Het duurt wel erg lang voordat ze een nieuwe komen plaatsen. Bellen. Sjukskriven. O, hebben ze daar maar 1 monteur dan? Gelukkig kan ik indien nodig elke dag de thermostaat resetten.
 
Vanochtend komt er een busje de oprit op en ik denk, ach, ze weten de weg dus ik maak eerst even mijn werk af. Ik hoor de deur van de kelder niet en ga toch maar even kijken, ligt er een thermostaat bij de voordeur en de monteur wil er net vandoor gaan. Ik kijk de monteur semi-hulpeloos-vragend aan en vraag of ik die er zelf in mag zetten. Natuurlijk, självklart. Oké, ik heb een bygg- och underhåll bedrijfje maar ik dacht toch dat ik niet aan elektra mag komen... Zweedse regeltjes?
 
 
 
Ik vraag hem ook nog even naar de warmtepomp. Is daar een onderhoudsvoorschrift voor en kunnen zij dat voor mij doen? Tja, tja, eeuh.... er moet wel eens een nieuw filter in. Ik moet maar op internet gaan kijken....
 
Het lijkt er echt op dat ze hier geen geld willen verdienen... of zou het aan de omvang van de monteur in combinatie met de lastige bereikbaarheid van de thermostaat zijn?
 
 

2013-05-28

Spijt...

...hebben we nog steeds niet van onze emigratie! Zeker niet nu het volop voorjaar is. Groen, groener, groenst. En de temperaturen vallen ook reuze mee. Weinig neerslag. We zitten op een punt waar de meeste regenwolken omheen draaien. Dit jaar dan, vorig jaar schijnt het erg nat geweest te zijn. Het waait hier wel veel in de aanloop naar een hogedrukgebied. Soms is het in de ochtend windstil en in de middag plotseling stormachtig. Nu, 22.00 uur, is het weer windstil. We begrijpen nu waarom er seringenhagen om ons huis staan. (4e foto) De wind heeft ook een voordeel: weinig muggen, die houden daar niet zo van.

 
Bospaadje vlakbij.
 
 
De sloot voor ons huis, nou ja, voor, 150 meter verderop dan.
 
 
Hiervoor moeten we even de weg oversteken.
 
 
Het ziet er prachtig uit en je kunt hier heerlijk zitten maar je verbrand binnen een kwartier in de volle zon. Net tijd genoeg voor een kop koffie en dan moet je wel weer weg!
 
 
Leuk zo'n grasveld voor de deur. Echter, 1/3 deel is vrijwel onbegaanbaar, soort moerasachtige substantie waar je op de pollen moet lopen of anders zo 50cm wegzakt. Wel veel mooie planten!
 
 
 
 


2013-05-26

Mors dag

Vandaag mijn moeder getrakteerd op een uitstapje naar Torsåker. Om precies te zijn Bergabacken pelargoner. Een uur rijden door het voorjaarslandschap van Dalarnas Län en Gävleborgs Län. Een leuke plek om eens te bezoeken, voor perlargoner (geraniums), potten en andere versierselen in en om het huis.



Zoals sommigen weten heeft mijn moeder alle geraniums in Nederland achter moeten laten vanwege de strenge vorst tijdens onze overtocht naar Zweden. Net alsof je iemands hobby afpakt.



Gelukkig is deze afwijking, pardon hobby, ook in Zweden wijd verbreidt dus ik had al snel wat adressen gevonden. Waar onder deze. Direct een aantal stekken besteld via haar postorderservice. De eigenaresse is 20 jaar geleden naar Engeland geweest en kwam terug met tassen vol met stekken en zo is deze hobby begonnen en .... geheel uit de hand gelopen. Ze is namelijk verpleegkundige en werkt op het ziekenhuis. Dat verklaart ook de enigszins aparte openingstijden.

Over bloemen gesproken: de eerste narcissen staan hier in bloei!

2013-05-25

Wat ik wel zal missen

is met vakantie naar Zweden gaan. En dan vooral de eerste plek in Zweden waar je je installeert. Het ruikt anders, de geluiden zijn anders... Dat maken we dus nooit meer mee.

 
Of had ik dat al eens geschreven?
 
Ik wil wel een keer naar Lapland maar of dat heel anders is? Het is wel net zo ver rijden als van Nederland naar midden Zweden dus die beleving blijft hetzelfde. Er zijn daar nog meer muggen...

2013-05-24

Je zou er zo aan voorbij lopen

In dit jaargetijde wordt alles zo snel groen dat je bijna de bloemknopjes van de Liljekonvalj (heb helaas alleen maar de Zweedse fältflora...) over het hoofd zou zien:
 
 
Of het Canadese ganzenkopje:
 
 

2013-05-22

Menu van de dag, Dagens rätt

Bosje bloemen...
Bukett...
 
 
Ja hoor, het waait hier ook flink...
Javisst, även här blåser det ordentligt...
 
 
En omdat mijn moeder nog steeds voer voor de vogels strooit...
Och därför att min mamma fortfarande matar fåglarna...
.
 

wat natuurlijk op de grond valt en onder toeziend oog van de kat naar binnen wordt gewerkt door de eekhoorn!
vilket naturligtvis faller på marken och medan katten tittar på äts upp av ekorren!

(Benieuwd wat Eva hier van vindt....tacktack!)
 


 

2013-05-21

En zoals al aangekondigd: de grasmaaier

Eigenlijk is het een mosmaaier want zoveel gras hebben we niet. Nu het gemaaid is lijkt het al helemaal niet meer op een grasveld. Ik heb geen idee hoe ik van dat mos af kom. Eigenlijk zou het er allemaal af moeten en dan opnieuw beginnen... Maar dan krijg je een echt gazon en dat willen we niet. Dan waren we wel in Engeland gaan wonen.
 
 
Geen Zweeds fabricaat maar uit..... Oostenrijk. Zou mijn keuze beïnvloed zijn door de reis van de Naardenoorderzonners?

2013-05-20

Zomers plaatje

 
Zelfs als het bewolkt is geven twee zwaluwen een zomers tintje aan de dag. Overigens is dit een beeld dat we in Nederland ook vrijwel niet meer zien sinds alle leidingen in de grond liggen. Hier hangen alle leidingen nog aan palen, elektriciteit, telefoon.

2013-05-19

Nieuw "meertje"

Vandaag hebben we de kayaks gepakt en een rondje Toftan gedaan. Nu is het nog rustig maar gezien de hoeveelheid vakantiehuisjes en de op de wal aanwezige motorboten vrees ik dat het van de zomer niet echt geweldig is daar. Daarom eens een ander meer bekeken, Rogsjön. Ligt zo'n beetje achter ons huis en lijkt op de satelietbeelden van Google maps rustiger. En blijkt ook een stuk schoner. Geen wonder dat Falun hier haar drinkwater vandaan haalt.

 
 
 
 
 
Dagjesmensen komen hier niet, het bord is duidelijk:
 
 
 We gaan ons verdiepen in de verbindingen tussen de meren, vaak niet meer dan een dichtgegroeid watertje dat de naam sloot nauwelijks verdient. Aanleiding is het watertje dat langs onze grond loopt, afkomstig is uit Fläddran en wederom uitkomt in een ander meer: Flädderögat. Een uitdaging dus om daar doorheen te komen. We moeten nog even geduld hebben want het broedseizoen is in volle gang en er wordt veel genesteld in die ondoordringbare stukjes!
 
 

2013-05-17

Er was eens...

een eigenwijze emigrant die niet naar de kapper wilde voordat hij een Zweeds personnummer, een Zweeds organisationsnummer en een Zweeds registreringsnummer op z'n auto had. En dat duurde maar en dat duurde maar en zijn haar werd langer en langer...

 
 
Het was natuurlijk geen gezicht, al dat lange haar. Regelmatig deed hij incognito boodschappen maar ook dat had zo zijn nadelen...



Todat op een dag de wit met zwarte platen in de brievenbus lagen. En ja, toen kon hij er niet meer onderuit...

 
Thuisgekomen voelde hij het prikken op zijn hoofd en oren en nek. Had hij direct te lang in de zon gelopen!

2013-05-15

De kas is

klaar. Dat wil zeggen, alle glas zit erin. De deur kan open en dicht en de dakramen passen ook netjes.

 
Nu nog een vloertje erin en vlonders er omheen zodat mijn moeder er ook echt in kan...

2013-05-14

Het laatste stukje Nederland

 
 
 
Ik moet toegeven, het voelt als dat het laatste stukje Nederlands vertoon is verdwenen.
 
Oké, nog even dan:
 
 
Zo.


 
 


 

2013-05-13

Schattig toch?


 
 
Het ziet er nog ongevaarlijk uit maar deze jongens en meisjes, of zijn het alleen meisjes, dartelen heerlijk rond in een door de zon opgewarmd poeltje. Maar.....ze steken je straks helemaal lek.
 

2013-05-12

Bång! Bång!

Eén van de minder vredige zaken die ik tijdens wandelingen tegenkom is dit soort hokjes. Hierin zit de jager, ZIT de jager! Je zou toch denken dat jagen een inspannende bezigheid is, maar nee hoor, onder een dakje en met een heus kacheltje onder de voeten zit de jager hier te wachten tot drijvers het wild over het weiland jagen en dan Bang! Bang! Of zou het hier als  Bång! Bång! kinken?


 
Zo'n hokje, dat ziet toch geen eland...
 
 

2013-05-11

Växthuset

De kas voor mijn moeder is aangekomen en het opbouwen kan beginnen. Eerst alle zijkanten in elkaar zetten en daarna alles aan elkaar schroeven. Dakspanten erop en het begint zowaar op een echte kas te lijken. Nu maar eens aan de deur beginnen... Het was mijn bedoeling om de kas klaar te hebben op Moederdag maar helaas... Gelukkig komt er nog een Moederdag, de Zweedse! Op de laatste zondag van mei, de 26e dit jaar.
 
 
 
Gelukkig hebben we voor de Nederlandse Moederdag een boekje met cd over vogels in Zweden voor haar!
 

2013-05-10

Jättekul, kanon!

Ik hoorde van bilprovningen dat de trekhaak toch wordt goedgekeurd voor 3500kg trekgewicht.
Dit mede door de inzet van Hans Bergström, Besiktningsingenjör. Ik heb de sticker op de trekhaak gevonden en hij heeft de benodigde papieren van Rolf Eriksson Bil (=auto, geen bil) in Borlänge gekregen zodat alles nu in orde is! 

Ochtendwandeling...

Gaan we links of gaan we rechts? Dat is de belangrijkste keuze tijdens deze ochtendwandeling. De hond wil allebei dus we gaan beide een ander pad in. Dat de hond zijn zin niet krijgt zal duidelijk zijn.
 
 
Onderweg komen we dit mierennest tegen. Nou ja, wat er van over is dan. Misschien is het nest leeggeroofd. De mieren zijn in elk geval druk bezig om aan de rand weer een nieuwe mierenhoop te maken. Ben benieuwd hoe lang dat gaat duren!
 



 
 

2013-05-08

Haar? Waar dan...

Tja, de dag dat het er af moet komt steeds dichter bij. De Zweedse kentekenplaten worden nu gemaakt en zullen begin volgende week wel klaar liggen. En dan moet het er echt af!

 
Volgens Douwe lijk ik op een pop van The Muppets maar hij weet niet meer welke.
 
 
(Tack, Doesjka)
 
 
Oké, geen gezicht....